Wyposażenie dla każdej restauracji

producent krzeseł do restauracji

Pomieszczenia restauracji oraz ich wyposażenie muszą spełniać określone normy. O ile zaplecze techniczne, kuchnia i pomieszczenia socjalne podlegają ścisłej kontroli określonych organów (m.in. Sanepidu, Straży Pożarnej i PIP-u), o aranżacja sali konsumpcyjnej często nie podlega już tylu obostrzeniom i w dużej mierze zależy od pomysłu i możliwości finansowych restauratora. Jakie meble do restauracji wybrać?

Czystość i schludność

Wybierając meble do restauracji, czyli miejsca, w którym ludzie będą spożywać posiłki, delektować się kawą i deserami, ale również własnym towarzystwem – musimy postawić na wyposażenie łatwe do utrzymania w czystości, trwałe, solidne i wygodne. Najlepiej zainwestować w najwyższej jakości stoły, stołki i krzesła z litego drewna. To da nam gwarancje, że meble przetrwają nawet największy nawał klientów (czego Państwu życzymy!) bez większych uszczerbków.

Lite drewno bukowe, czy dębowe to materiał twardy, odporny na uszkodzenia mechaniczne i czynniki zewnętrzne, a odpowiednio zakonserwowany i pielęgnowany – będzie nam służył latami, gustownie się starzejąc i nie tracąc przy tym walorów użytkowych. Drewno, w przeciwieństwie do materiałów sztucznych – można poddawać bezproblemowym metamorfozom i przeróbkom. Jeżeli więc po kilku latach zapragniemy zmienić wystrój naszego lokalu – nie będzie się to wiązało z koniecznością wymiany mebli. Szlifierka, papier ścierny i kolorowe bejce – załatwią sprawę.

Jeżeli decydujemy się na krzesła tapicerowane polecamy materiały o wysokiej klasie ścieralności, łatwe do czyszczenia z systemem aquaclean lub naturalne i eko skóry. Szeroki wybór nowoczesnych materiałów pozwala na stworzenie krzeseł bardzo ciepłych, wygodnych , a także odpornych i łatwych w utrzymaniu czystości.

Wygodnie i stylowo

Dbając o czystość naszej restauracji – nie możemy oczywiście zapomnieć o komforcie naszych klientów. Meble na sali konsumpcyjnej muszą być wygodne, czyli: odpowiednie gabarytowo (stół i krzesła), dobrze wyprofilowane (krzesła), poręczne i stabilne (stołki). Każdy lokal ma określoną ilość miejsca, idealne dopasowanie wielkości stołów i krzeseł, to sprawa bardzo istotna. Nie chodzi przecież o to, by nastawiać jak najwięcej krzeseł i zrobić chaotyczne wnętrze. W tym wnętrzu zależy nam, by klient się bardzo dobrze czuł i chciał do nas wrócić. Meble drewniane stwarzają miłą, ciepłą atmosferę, sprzyjającą relaksowi – dlatego wielu restauratorów wybiera do wnętrza restauracji meble z litego drewna. Firma Edar oferuje robienie mebli do restauracji według indywidualnych projektów. Współpracując z projektantami tworzymy wnętrza niepowtarzalne i wyjątkowe.

O ile na stole możemy położyć dowolny obrus lub bieżnik, o tyle tapicerowanych krzeseł i stołków – niczym nie okryjemy. Jeżeli chcemy zagwarantować klientom maksimum wygody – wybierzmy tapicerowane meble do siedzenia, ale tylko takie, których utrzymanie w czystości jest maksymalnie proste (najlepiej sprawdzi się w tej roli skóra naturalna, ale również ekoskóra i specjalna tkanina Carabu typu „aqua clean”!). Przeraża nam wizja dbania o tapicerkę? Postawmy na meble drewniane nietapicerowane, które możemy wyposażyć w dodatkowe tekstylne poduchy – łatwe do ściągnięcia i wyprania (najlepiej z opcją prania w pralce). Istotną cechą krzeseł do restauracji będzie również możliwość ich złożenia jedne na drugie Dzięki krzesłom sztaplowanym będziemy mogli dowolnie zwiększać lub zmniejszać ilość miejsc siedzących / powierzchnię parkietu (to bardzo ułatwi np. organizację różnego rodzaju przyjęć, wnoszenie i wynoszenie krzeseł oraz ich przechowywanie).

Firma Edar to sprawdzony producent mebli drewnianych. W naszej ofercie znajdują się m.in. krzesła restauracyjne, które wykonywane są na indywidualne zamówienie klienta, w czasie 6-8 tygodni. Sprawdź nasze pomysły na aranżację Twojej restauracji, baru lub kawiarni!

Zobacz nasze poradniki: